Je hospitalisatieverzekering en het coronavirus: de feiten

11 maart 2021

Het is dan ook logisch dat een hospitalisatieverzekering belangrijker dan ooit is in tijden van corona. Bij Bram Van Holm zweren we bij de hospitalisatieverzekering van DKV, dé marktleider bij uitstek in België. Benieuwd wanneer deze verzekering tussenkomt in geval van corona? Ontdek het in onze blog.

#1 Ik ben besmet met het coronavirus en moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Betaalt DKV mijn medische onkosten terug?

Ben je gehospitaliseerd omdat je besmet bent met het coronavirus en heb je een hospitalisatieverzekering van DKV, dan dekken zij jouw hospitalisatiekosten. 

#2 Ik moet een coronatest ondergaan, betaalt DKV de onkosten?

Stel, je moet je laten testen op het coronavirus naar aanleiding van een hoogrisicocontact of omdat je coronasymptomen vertoont. DKV neemt in dit geval enkel de opsporingskosten voor hun rekening indien je over een hospitalisatieverzekering beschikt en het onderzoek resulteert in een hospitalisatie. 

#3 Ik word in quarantaine geplaatst in het ziekenhuis, komt mijn hospitalisatieverzekering tussen?

Een quarantaine in het ziekenhuis wordt beschouwd als een ziekenhuisopname en wordt gedekt door je hospitalisatieverzekering.

#4 Ik zit thuis in quarantaine, komt mijn hospitalisatieverzekering tussen?

Nee, DKV komt niet tussen voor een quarantaine thuis.

#5 Ik ben besmet met het coronavirus en gehospitaliseerd in het buitenland. Kan ik gerepatrieerd worden door DKV?

Heb je een hospitalisatieverzekering afgesloten bij DKV, dan kan je rekenen op de professionele dienstverlening van DKV Assistance in het buitenland. De arts die aangeduid wordt door DKV Assistance zal, in samenspraak met de behandelende dokter ter plaatse, bepalen of een repatriëring nodig is en/of je in staat bent te reizen. 

#6 Ik ben verplicht om langer in het buitenland te verblijven omwille van het coronavirus, maar ik moet niet gehospitaliseerd worden en heb geen medische verzorging nodig. Dekt DKV mijn onvoorziene kosten?

Nee, in dit geval komt je hospitalisatieverzekering niet tussen. Het gaat hier namelijk niet over medische verzorging in het buitenland.

#7 Ik heb een hospitalisatieverzekering via mijn werkgever, maar ik ben op tijdelijke werkloosheid geplaatst omwille van corona. Ben ik tijdens deze periode nog steeds verzekerd?

Ja, jij (en de gezinsleden die mee aangesloten zijn) blijft tijdens deze periode van tijdelijke werkloosheid door COVID-19 verzekerd dankzij de collectieve hospitalisatieverzekering.

#8 Mijn hospitalisatie is omwille van de coronacrisis uitgesteld, maar ik heb wel al prehospitalisatiekosten gemaakt. Worden deze terugbetaald door DKV?

Medische kosten die tijdens de prehospitalisatieperiode - minder dan 30 dagen voor een hospitalisatie - zijn gemaakt en die verband houden met de hospitalisatie in kwestie, worden gedekt door je hospitalisatieverzekering. 

In het geval van een uitgestelde hospitalisatie vallen deze gemaakte kosten in theorie buiten de prehospitalisatieperiode. Maar aangezien het om een uitzonderlijke situatie ten gevolge van COVID-19 gaat, vergoedt DKV toch deze medische kosten. 

Let wel: check altijd even de algemene en tarifaire verzekeringsvoorwaarden voor je hospitalisatie, want deze blijven natuurlijk van kracht.